Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Bataty pieczone w całości

Print Friendly

bataty pieczone w całości

Bataty pieczone w całości upiekliśmy w folii aluminiowej z dodatkiem masła i rozmarynu. Takie słodkie ziemniaki stanowiły dobry dodatek do pieczonej kaczki, a dzięki temu, że można było wszystko razem upiec, przygotowanie obiadu nie było tak absorbujące i pracochłonne. Bataty stają się coraz bardziej popularnym warzywem, widać to także na naszej stronie, bo chętnie szukacie przepisów na ich przygotowanie. Tą propozycją dajemy Wam większy wybór. 😉

Składniki na bataty pieczone w całości

  • 4 bataty
  • kilkanaście igiełek świeżego lub suszonego rozmarynu
  • 40 g masła




Wykonanie

Bataty wyszorować, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy naciąć z góry, osobno ułożyć na folii aluminiowej do pieczenia (zwróconą lśniącą stroną do góry), położyć po 10 g masła i po kilka igiełek rozmarynu. Słodkie ziemniaki zawinąć dokładnie w folię, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 40-50 minut.

Bataty po upieczeniu ostrożnie odwinąć, przełożyć na talerz i posypać zmieloną gruboziarnistą solą.




5 Komentarzy

  1. Anonim
    25 maja 2017    

    Czy bataty po upieczeniu podaje sie w skórce ? czy skore zdjąć ?

    • M&B
      25 maja 2017    

      Bataty podajemy ze skórką, jest ona cienka i miękka. Pozdrawiamy. 🙂

  2. Anonim
    16 kwietnia 2017    

    Polecam skropić sokiem z cytryny po upieczeniu:)

    • M&B
      17 kwietnia 2017    

      Na pewno wypróbujemy, dziękujemy za podpowiedź. 🙂

  3. 25 stycznia 2017    

    Takie tradycyjnie upieczone muszą być przepyszne. 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.