Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą

Print Friendly

barszcz_ukraiński_z_boczkiem_i_kiełbasą

Mimo że barszcz ukraiński faktycznie pochodzi z Ukrainy, jest zupą cieszącą się wielką popularnością również w Polsce. Często robimy go w różnych wersjach np. z mięsem wołowym, białą kapustą, innym razem jak tutaj z boczkiem i kiełbasą – w zależności od tego, na co mamy ochotę i co jest w lodówce. 🙂

Składniki
  • 200 g fasoli
  • 500 g buraków
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 300 g kiełbasy
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • pęczek koperku




Wykonanie

Fasolę zalać dużą ilością zimnej wody, pozostawić na noc do napęcznienia.

Do dużego garnka wlać ok. 2 litry wody, przełożyć fasolę, dodać kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 30 minut.

Buraki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, gotować 60 minut.

Kiełbasę i boczek pociąć w dużą kostkę, wrzucić na patelnię z olejem, podsmażyć. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i umyć, dwa pierwsze warzywa pokroić w kostkę, seler pozostawić w kawałku. Mięso i warzywa dodać do fasoli z burakami, gotować 15 minut.

Ziemniaki obrać, umyć, pociąć w kostkę, wsypać do garnka, dodać 1/2 płaskiej łyżeczki soli, gotować ok. 20 minut – aż zrobią się miękkie.

Zupę doprawić solą, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym do smaku.

Barszcz ukraiński można podawać z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.