Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Barszcz czerwony ze świeżych buraków

Print Friendly

barszcz czerwony ze świeżych buraków

W grudniu opublikowaliśmy przepis na wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie. Ponieważ tę zupę można także ugotować ze świeżych buraków, a do zakwaszenia użyć soku z cytryny, uzupełniamy nasz katalog przepisów o taką wersję. Jest ona wygodna, bo w ciągu kilku godzin można ugotować pyszny barszcz czerwony, który ma swój charakter i wyrazisty smak, a nie trzeba czekać tygodnia na główny składnik.

Składniki na barszcz czerwony ze świeżych buraków

  • 500 g czerwonych buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 2 ziarenka jałowca
  • sól, pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • sok z cytryny do smaku




Wykonanie

Warzywa obrać, umyć, pokroić w dość duże kawałki.

Do garnka wlać 2-2,5 litra wody, wrzucić buraki (jeden odłożyć), marchewki, pietruszkę, seler, czosnek oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny.

Wyłączyć kuchenkę, zupę lekko przestudzić i do środka zetrzeć na tarce o małych oczkach odłożony wcześniej burak – w ten sposób otrzyma się barszcz o intensywnym, ciemnym kolorze.

Ugotowany barszcz czerwony przecedzić przez gęste sitko, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i majerankiem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.