Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Banany w czekoladzie

Print Friendly, PDF & Email

banany w czekoladzie

Po męczącym dniu zrobienie tarty odłożyliśmy sobie na piątek. Zamiast niej do kawy były banany w czekoladzie, a właściwie jeden banan, bo deser jest dosyć sycący, a byliśmy właśnie po późnym obiedzie. Dla ułatwienia dodawane po kolei składniki ze sobą miksowaliśmy, ale można obyć się bez miksera i wszystko mieszać widelcem, także herbatniki można umieścić w woreczku i pokruszyć np. tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Przygotowanie bananów w czekoladzie będzie trwało niewiele dłużej.

Składniki na banany w czekoladzie

  • 1 banan
  • 50 g herbatników
  • 100 g białego sera
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 4 łyżki wiórków kokosowych




Przygotowanie

Czekoladę z masłem rozpuścić, odrobinę ostudzić, żeby nie była za gorąca.

Herbatniki zmielić, dodać biały ser, mielić do uzyskania jednolitej masy.

Dodać czekoladę z masłem i 2 łyżki wiórków kokosowych, dokładnie wymieszać.

Na rozłożonej folii spożywczej wyłożyć masę w kształt prostokąta, przypasować bananem potrzebny rozmiar, żeby po zwinięciu cały owoc był pokryty czekoladowo-serową mieszaniną.

Zawinąć, dłońmi uformować kształt. Rozwinąć, posypać wiórkami kokosowymi i lekko je docisnąć. Banany w czekoladzie bez ponownego zawijania przełożyć do lodówki na 30-40 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

5 × 2 =