Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Bananowa rolada bezowa

Print Friendly, PDF & Email

bananowa rolada bezowa

Po upieczeniu chałki pozostało kilka białek, więc wykorzystaliśmy je do zrobienia bezowej rolady z kremem bananowym. Pomysł powstał podczas wybierania napojów, pośród których stał nektar bananowy i od niego rozpoczęło się budowanie naszego deseru. Nadzieniem jest krem na bazie budyniu i banany, które nie tylko są świeżym, smacznym elementem, ale także nadają całości jeszcze ładniejszego wyglądu. Bananowa rolada bezowa jest puszysta i delikatna, więc stanowi idealną słodką przekąskę po obiedzie.

Składniki na bananową roladę bezową

Beza:

  • 5 białek z jajek wielkości M
  • 1 szczypta soli
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego

Krem bananowy:

  • 1 szklanka nektaru bananowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • 2 banany
  • cukier puder do podsypania




Przygotowanie

Beza:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym stopniowo wsypywać cukier puder, w dalszym ciągu ubijając. Gdy otrzyma się lśniącą i gęstą masę, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować.

Masę równomiernie rozsmarować na całej powierzchni blachy z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC, piec z termoobiegiem 25 minut.

Bezę po upieczeniu przełożyć na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem (papierem do góry), zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia.

Krem bananowy:

W połowie szklanki nektaru bananowego wymieszać mąkę i jajko. Resztę nektaru zagotować z cukrem, wlać zawartość szklanki i energicznie mieszając trzepaczką, gotować do zgęstnienia i uzyskania konsystencji rzadkiego budyniu. Zestawić z ognia, na powierzchni położyć folię spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch, pozostawić do wystygnięcia.

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia, a gdy budyń będzie już zimny, podgrzać żelatynę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i dokładnie rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia, ale nie stężenia.

Kremówkę z cukrem ubić na sztywno. Następnie trzepaczką wmieszać żelatynę do budyniu i stopniowo dodawać do ubitej śmietany, delikatnie mieszając.

Wykonanie

Na bezie leżącej na ściereczce rozprowadzić krem bananowy. W odległości 10 cm od dłuższego boku, od którego rozpocznie się zwijanie, ułożyć banany pokrojone na mniejsze kawałki. Zwinąć roladę, zawinąć ją w ściereczkę i przełożyć na dużą deskę, wstawić do lodówki.

Bananową roladę bezową podawać po całkowitym stężeniu kremu bananowego.




1 Komentarz

  1. gin
    31 stycznia 2017    

    Wygląda cudnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.