Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Babka ziemniaczana

Print Friendly, PDF & Email

babka ziemniaczana

Mój tygodniowy pobyt na Podlasiu obfitował nie tylko w kontakty z niesamowitą przyrodą, ale także w poznawanie regionalnej kuchni. Jedną z potraw, którą mogłam się tam raczyć, była babka ziemniaczana, przypominająca w smaku placki ziemniaczane. Po powrocie postanowiłam zrobić to danie na przyjazd Bartka i Jemu ono również zasmakowało. Kilka dni później upiekliśmy babkę ziemniaczaną ponownie, tym razem w foremkach do muffinek i zanieśliśmy na spotkanie w gronie znajomych, którym taka ziemniaczana przekąska przypadła do gustu.

Składniki na babkę ziemniaczaną

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g kiełbasy
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • czubek noża suszonego imbiru
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do formy



Wykonanie

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Cebule obrać, jedną zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ziemniaków, drugą pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, połowę dodać do ziemniaków.

Boczek oraz kiełbasę pokroić w dość dużą kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz resztę czosnku przeciśniętego przez praskę. Gdy cebula się zeszkli, odstawić do przestygnięcia.

Do ziemniaczanej masy dołożyć przestudzony boczek i kiełbasę, jajka, dosypać mąkę ziemniaczaną, dodać przyprawy, posolić i popieprzyć do smaku. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą.

Babkę ziemniaczaną z boczkiem i kiełbasą piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez około 90 minut. Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.

Babkę ziemniaczaną można podawać z kwaśną śmietaną lub ulubioną surówką.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.