Babka z mięsa mielonego

M&B
Babka z mięsa mielonego

Babka z mięsa mielonego to ciekawa propozycja dla tych, którym znudziły się tradycyjne kotlety mielone lub klopsy. Ale nie tylko dla nich, ponieważ w czasie Wielkanocy można ją podać zarówno do świątecznego obiadu, jak i na talerzu z wędlinami. Dodatek kolorowych warzyw sprawia, że mięsna babka nie tylko cieszy oczy, ale także podniebienie. 🙂

Babka z mięsa mielonego – składniki
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 szczypty pieprzu cayenne
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do posypania formy




Wykonanie

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z olejem, podsmażać 5 minut na małym ogniu.

Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić na małą kostkę, dodać do cebuli z czosnkiem, smażyć 4-5 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Bułkę zalać mlekiem, pozostawić na kilkanaście minut do nasiąknięcia. Pognieść widelcem.

Natkę pietruszki i szczypiorek umyć, posiekać.

Żółtka oddzielić od białek, białka ze szczyptą soli lekko ubić na puszystą pianę.

Do miski włożyć mięso mielone, dodać żółtka, wystudzone warzywa z patelni, bułkę namoczoną w mleku, natkę pietruszki, szczypiorek, musztardę, pianę z białek i pieprz cayenne, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Małą formę do babki natłuścić, posypać bułką tartą, przełożyć do niej mięsno-warzywną mieszankę.

Wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika, piec z termoobiegiem 70-75 minut.

Po upieczeniu mięsną babkę wyjąć z formy. Dodatkowo można ją przyrumienić, wkładając na ok. 10 minut z powrotem do piekarnika z włączoną funkcją grill.

babka_z_mięsa_mielonego_2




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Babka z mięsa mielonego
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis