Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Babka pomarańczowa

Print Friendly, PDF & Email

babka pomarańczowa

Wyjazd na wakacje był tuż tuż, i na każde produkty wymagające zjedzenia znajdowaliśmy pomysły np. z pomarańczy zrobiliśmy skórkę kandyzowaną oraz babkę pomarańczową. Kolor tej babki jest tak intensywny, że kilka razy zmienialiśmy tło, aby nie wydawał się on sztuczny i przekłamany. Zresztą w tym wypieku wszystko jest okazałe i wyraziste – smak, aromat, a także lekkość i puszystość. Z tych powodów warto było piec pomarańczową babkę po nocy, a nie wypić szklankę soku pomarańczowego. 🙂

Składniki na babkę pomarańczową

  • 4 jajka (wielkości L)
  • 200 g cukru
  • sok z 2 pomarańczy (ok. 250 ml)
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Dodatkowo:

  • margaryna na natłuszczenia formy
  • bułka tarta do wysypania formy



Wykonanie

Pomarańczę sparzyć i wyszorować. Zetrzeć z niej cienką warstwę skórki.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać olej, zmiksować. Naprzemiennie dodawać sok z pomarańczy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszać skórkę startą z pomarańczy.

Keksówkę natłuścić margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec 55-60 minut – do suchego patyczka.

Babkę pomarańczową pozostawić przez kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, z formy wyjąć dopiero po całkowitym wystudzeniu.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.