Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Babka marmurkowa z cukinią

Print Friendly, PDF & Email

babka marmurkowa z cukinią

Jesienią zrobiliśmy ciasto z cukinią, które bardzo nam smakowało. Wtedy też zapisaliśmy przepis na babkę marmurkową z tym warzywem, który z braku czasu został wykorzystany dopiero wiosną. Od razu napiszemy, że ciasta z cukinią nie mają warzywnego posmaku i każdy sceptycznie podchodzący do takich połączeń może bez obaw wypróbować ten przepis. Marmurkowa babka z cukinią zgodnie z naszymi oczekiwaniami wyszła puszysta i wilgotna, a przenikające się czekoladowe i białe części tworzyły ciekawe i w każdym kawałku ciasta inne wzory.

Składniki na babkę marmurkową z cukinią

  • 400 g cukinii
  • 5 jajek (wielkości L) w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka oleju
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do posypania formy




Wykonanie

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na puszystą, białą masę. Wlać olej, zmiksować.

Do masy jajecznej wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując na wysokich obrotach.

Formę natłuścić margaryną, posypać bułką tartą. Wlać do niej połowę ciasta, do pozostałej części dosypać kakao oraz dolać 2 łyżki mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do formy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec ok. 55-60 minut – do suchego patyczka.

Babkę marmurkową z cukinią bezpośrednio po upieczeniu wyjąć z formy.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.