Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Babka marmurkowa na białkach

Print Friendly, PDF & Email

babka marmurkowa na białkach

Babka marmurkowa na białkach jest propozycją przepisu dla tych, którzy zastanawiają się co zrobić z białek? To pytanie może pojawiać się dość często, gdy w okresie karnawału lub wielkanocnym zostaje nam sporo białek po domowych wypiekach. Na naszym blogu prezentujemy kolejny przepis na ciasto na białkach, tym razem jest to dwukolorowa babka czekoladowo-waniliowa. Jest ona prosta do wykonania, szybka i oszczędna, a smakiem i konsystencją nie różni się od tradycyjnych babek ucieranych.

Babka marmurkowa na białkach – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka białek (z 7-8 jajek wielkości L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy




Wykonanie

Masło powoli rozpuścić na małym ogniu, przestudzić.

Białka przelać do dużego naczynia, w którym będą ubijane. Dodać szczyptę soli i rozpocząć ubijanie. Gdy białka zostaną ubite na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż będą miały gęstą, lśniącą i gładką konsystencję. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać przestudzone masło, dodać ekstrakt waniliowy. Ręcznie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, najlepiej zrobić to w 3-4 turach, starając się jak najmniej mieszać, aby nie zniszczyć napowietrzenia piany.

Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 3/4 przygotowanego ciasta wylać do formy, resztę połączyć z kakao i wylać na białe ciasto. W cieście zanurzać widelec lub nóż i delikatnie poruszać wzdłuż formy, aby powstały wzory.

Babkę na białkach wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec przez 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone i jeśli po jego wyjęciu jest on suchy, wyjąć wypiek z piekarnika. Wyłożyć na papier do pieczenia, pozostawić do wystygnięcia.

Babkę marmurkową na białkach ozdobić lukrem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Babka marmurkowa na białkach
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

15 + 6 =