Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Babka jogurtowa

Print Friendly, PDF & Email

babka jogurtowa

Przeglądając nasze blogowe zasoby pod kątem zbliżającej się Wielkanocy, stwierdziliśmy, że mamy jeszcze dużo niewykorzystanych przepisów, dlatego na przełomie lutego i marca zabraliśmy się za świąteczne pieczenie i gotowanie. Niech nie zdziwi więc Was wysyp przepisów np. na babki. 🙂 Jako pierwsza niech zaprezentuje się babka jogurtowa, prosta i skromna, ale o bogatym jogurtowym smaku. Już wkrótce po babce z jogurtem zaprezentujemy kolejne kandydatki do zdobycia tytułu tegorocznej babki wielkanocnej. 🙂

Składniki na babkę jogurtową

Babka:

    wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

  • 5 jajek (wielkości L)
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 125 ml oleju
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropelek aromatu pomarańczowego lub cytrynowego

Polewa z białej czekolady:

  • 50 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do wysypania formy




Wykonanie

Jajka ubijać przez 5-10 minut z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Miksując na niższych obrotach, powoli wlewać olej, następnie po łyżce dodawać jogurt, na koniec aromat.

Wsypać połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować lub wymieszać drewnianą łyżką, wsypać pozostałą mąkę, ponownie wymieszać.

Formę do babki lub keksówkę wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą, wylać jogurtowe ciasto, wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 55 minut.

Po upieczeniu babkę jogurtową wyłożyć na kratkę do studzenia ciasta, pozostawić do wystygnięcia.

W tym czasie przygotować polewę z białej czekolady. W garnku na małym ogniu rozpuścić w kremówce białą czekoladę. Odstawić do wystygnięcia, po czym połowę rozprowadzić pędzelkiem na wystudzonej babce jogurtowej. Odczekać, aż polewa czekoladowa stężeje, posmarować resztą polewy.




babka jogurtowa

Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Babka jogurtowa
Opublikowana

2 Komentarzy

  1. iza
    4 marca 2018    

    fajna ta babeczka

    • M&B
      6 marca 2018    

      Jak każda babeczka. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

14 − 1 =