Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Babka cytrynowa

Print Friendly, PDF & Email

babka cytrynowa

Od dłuższego czasu zastanawialiśmy się, jakie ciasto upiec do popołudniowej kawy. Bartek proponował kruche ciasto, ja zaś miałam ochotę na jakąś babkę. Udało nam się dojść do kompromisu i rozłożyć wypieki na dwa dni – dzisiaj pieczemy babkę cytrynową, a w piątek quiche na słono. Babka wyszła mocno cytrynowa, bardzo nam smakuje, a jej żółty kolor wprawia w radosny nastrój. Jak ocenimy quiche? – dowiecie się niebawem. 🙂

Składniki na babkę cytrynową

  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 230 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 2,5 cytryny
  • 200 ml oleju
  • masło lub margaryna do natłuszczenia keksówki
  • bułka tarta do posypania keksówki




Przygotowanie

Jajka wbić do miseczki, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i szczyptę soli, ubijać 10-15 minut do uzyskania jasnej, kremowej konsystencji.

Cytryny wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, oba połączyć z sokiem pomarańczowym.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać i na przemian z sokiem cytrynowo-pomarańczowym dodawać do ubitych jajek, stale miksując na wysokich obrotach. Na koniec powoli dolewać olej i miksować.

Keksówkę natłuścić, posypać bułką tartą, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika. Babkę cytrynową piec 50-60 minut (grzałki góra-dół).




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.