Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Apple pie

Print Friendly, PDF & Email

apple pie

Apple pie to typowa amerykańska szarlotka przygotowana z dużej ilości pokrojonych w plasterki jabłek oraz z kruchego ciasta. Jest to bardzo proste do przygotowania ciasto, a jego urok tkwi w ułożonej na wierzchu kratce, która przykrywa grubą warstwę cienko pokrojonych jabłek. Z przyjemnością poczęstowaliśmy nim Kwiatowego Sąsiada, który opiekował się naszymi roślinkami podczas wakacji.

Składniki na apple pie

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 120 ml bardzo zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Jabłkowe nadzienie:

  • 1 1/2 kg jabłek
  • 40 g masła
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

  • 2 łyżki brązowego cukru



Przygotowanie

Ciasto:

Na blat przesiać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać nożem. Wsypać cukier i sól, zagniatać ciasto, stopniowo wlewając wodę. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.

Jabłkowe nadzienie:

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na plastry używając tarki, gniazda nasienne wyrzucić. Skropić sokiem z cytryny, delikatnie przemieszać z cukrem, odstawić na 30 minut, aby jabłka puściły sok. Po tym czasie owoce przełożyć na sito do odkapania.

Wykonanie

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować, tak aby wyłożyć nią dno i boki formy do tarty (28 cm). Drugą część również rozwałkować, pokroić na paski.

Do jabłek wmieszać masło pokrojone w cienkie plasterki oraz cynamon. Wyłożyć je na ciasto w formie i na całości zrobić kratkę z pasków ciasta – każdy z pasków skleić z bokiem.

Apple pie posypać 2 łyżkami brązowego cukru, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem około 60 minut. Jeżeli jabłka są bardzo soczyste, czas pieczenia może się wydłużyć do 75 minut.

apple pie

apple pie




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.