Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Angielska zapiekanka

Print Friendly, PDF & Email

angielska zapiekanka
Zapiekankę angielską mieliśmy zrobić razem dzień wcześniej, ale plany się zmieniły i przygotowanie jej pozostało dla mnie. Do tej pory chyba nawet jej nie jadłem, więc wybrałem jej prostą wersję z niewielką ilością składników, żeby i sobie ułatwić pracę i oczekiwany rezultat się zgadzał. Szybko się z nią uporałem, angielska zapiekanka ładnie się upiekła i była naprawdę smaczna. Część została nam na następny dzień, przed jej podgrzaniem górę ziemniaków posmarowaliśmy cienką warstwą masła, co dało dodatkowy przyjemny smak i uchroniło ziemniaki przed wyschnięciem.

Składniki na angielską zapiekankę

Mięsna warstwa:

  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonego tymianku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Puree ziemniaczane:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 ugotowany pasternak (ok. 150 g)
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mleka
  • 3 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
  • sól do smaku




Przygotowanie

Mięsna warstwa:

Cebulę pokroić na drobną kostkę, marchewkę na cienkie plasterki, razem wsypać na patelnię z lekko nagrzanym olejem, smażyć 10 minut.

Do marchewki z cebulą dodać mięso mielone i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smażyć 15 minut.

Dodać tymianek, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Puree ziemniaczane:

Ziemniaki, pasternak, mleko i masło pognieść na puree, dodać gałkę muszkatołową i ewentualnie doprawić solą.

Wykonanie

Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso z warzywami, na nie puree ziemniaczane. Angielską zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 25 minut.

W przepisie podana jest ilość na naczynie wielkości ok. 25×20 cm.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.