Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ananasowiec

Print Friendly

ananasowiec

Ananasowiec w domu piekła zazwyczaj Agata i to właśnie Ona podrzuciła nam pomysł, aby przepis na to ciasto z ananasem i kokosem zamieścić na naszym blogu. Przygotowanie i złożenie trzech warstw – biszkoptu, masy budyniowej i bezy kokosowej – wymagało poświęcenia sporej ilości pracy i czasu, a tego ostatniego przez mijające tygodnie mieliśmy bardzo mało. Tym bardziej z wielką przyjemnością w czwartkowy wieczór usiedliśmy na kanapie i delektowaliśmy się słuszną porcją ananasowca. 😉

Składniki na ananasowiec

Ciasto biszkoptowe:

  • 7 jajek (rozmiar M)
  • 230 g drobnego cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 140 mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 puszka ananasów (sok zachować)

Beza kokosowa:

  • 5 białek
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g wiórek kokosowych




Przygotowanie

Ciasto biszkoptowe:

Żółtka oddzielić od białek, żółtka ubić z cukrem na białą i puszystą masę. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wmiksować do nich masę z żółtek. Na koniec wmieszać obie przesiane mąki.

Blachę do pieczenia (25/35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto biszkoptowe, wstawić do piekarnika nagrzanego do 165oC, piec z termoobiegiem 20-25 minut. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do przestygnięcia, wyłożyć na kratkę.

Masa budyniowa:

Ananasy wyjąć z puszki, odsączyć, zachowując sok, pokroić na małe kawałki.

Sok z puszki ananasów dopełnić wodą do 750 ml. Odlać z tego szklankę płynu i rozprowadzić w nim proszek budyniowy. Resztę zagotować, po czym wlać rozrobiony budyń, gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Na powierzchni budyniu położyć folię spożywczą, aby podczas stygnięcia nie zrobił się kożuch. Odstawić do wystygnięcia.

Gdy budyń będzie zimny, utrzeć masło z żółtkami i cukrem, stopniowo dodawać po łyżce ananasowego budyniu. Na koniec wmieszać pokrojone ananasy.

Beza kokosowa:

Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dosypywać cukier i miksować, aż piana będzie lśniąca i gęsta. Wsypać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać łyżką.

Na formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papier do pieczenia, na nim rozsmarować pianę kokosową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC (z termoobiegiem), piec przez 50 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 100oC i piec dalej około 15 minut. Wyjąć, oderwać papier, przestudzić.

Wykonanie

Biszkopt włożyć z powrotem do formy, wyłożyć na niego masę budyniową z ananasami, całość przykryć bezą kokosową.

Ananasowiec włożyć na noc do lodówki, aby masa budyniowa stężała.




3 Komentarzy

  1. 8 grudnia 2016    

    Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. gin
    6 grudnia 2016    

    Cudownie kremowe pyszności 🙂

    • M&B
      6 grudnia 2016    

      Oj tak. 🙂 Połączenie ananasa z kokosem zawsze doskonale smakuje. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.