Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ananasowiec na czekoladowym spodzie

Print Friendly, PDF & Email

ananasowiec na czekoladowym spodzie

Ananasowiec to ciastko lubiane przez wiele osób, które co jakiś czas przypominają mi o tym, prosząc właśnie o ten wypiek. Mając to na uwadze, przygotowałam nieco inną wersję ciasta z ananasami, która również znalazła uznanie wśród jedzących je Znajomych. Tworzenie nowych ciast inspirowanych już kiedyś zrobionymi jest bardzo przyjemne i jak się okazuje efekty są równie smaczne. Ananasowiec na czekoladowym spodzie, podobnie jak poprzednia wersja, jest orzeźwiający, nieco kwaskowaty i z przyjemnie chrupiącą kokosową górą. Warto spróbować. 🙂

Składniki na ananasowiec na czekoladowym spodzie

Czekoladowe ciasto:

  • 110 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 4 jajka wielkości L
  • 3 łyżki kakao

Krem ananasowy:

  • 1 puszka ananasów
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 łyżeczki żelatyny

Kokosowa posypka:

  • 100 g wiórek kokosowych (najlepiej grubych)
  • 100 g masła
  • 4 łyżki brązowego cukru




Przygotowanie

Czekoladowe ciasto:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodawać do nich stopniowo cukier i miksować do momentu, aż się on rozpuści, a piana będzie lśniąca i sztywna. Wtedy miksując na niskich obrotach, dodawać po jednym żółtku. Następnie, silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką, delikatnie wmieszać mąki przesiane z kakao.

Ciasto wylać na blachę (25/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec z termoobiegiem przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Biszkopt czekoladowy zostawić w lekko uchylonym piekarniku przez 15 minut, po czym wyjąć go i pozostawić w formie do wystygnięcia.

Kokosowa posypka:

Na suchą patelnię wsypać cukier, wiórki kokosowe i dodać margarynę. Cały czas mieszając, zezłocić wiórki kokosowe.

Krem ananasowy:

Z ananasów odlać sok i uzupełnić go wodą do 1/2 litra. Przelać do garnka, zagotować, po czym odstawić z ognia, wsypać obie galaretki oraz żelatynę, dokładnie wymieszać, aby żelatyna dobrze się rozpuściła. Odstawić do lekkiego stężenia.

Ananasy pokroić na małe cząstki.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać kawałki ananasów.

Wykonanie

Na czekoladowy biszkopt wyłożyć równomiernie krem ananasowy, posypać z wierzchu kokosową posypką, którą lekko docisnąć do poprzedniej warstwy ciasta.

Ananasowiec na czekoladowym spodzie wstawić do lodówki na kilka godzin.




ananasowiec na czekoladowym spodzie

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

three + six =